צוואה היא מסמך משפטי המפרט את חלוקת רכושו של המנוח לאחר מותו. אחת מהצורות המיוחדות של צוואות היא צוואת שכיב מרע, שהיא צוואה בעל פה שנעשית כאשר המוריש נמצא במצב רפואי קשה, ובדרך כלל מדובר במצב שבו יש חשש ממשי לחיים. צוואה זו נועדה לאפשר לאדם להביע את רצונותיו האחרונים, גם כאשר אינו יכול לנסח צוואה בכתב.
צוואת שכיב מרע הינה בהתאם לסעיף 23 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 (להלן: "החוק")
צוואה בעל פה: הגדרה ומאפיינים
צוואה בעל פה מוגדרת כחוקית במדינות רבות, אך יש לה תנאים ספציפיים כדי להיחשב בתוקף. בהתאם לחוק צוואה זו צריכה להתבצע בנוכחות שני עדים לפחות, שהיו נוכחים לשמוע את דברי המנוח. חשוב להדגיש כי החוק מאפשר לבצע צוואה בעל פה רק במצבים מיוחדים – כאשר המנוח בסכנת חיים מיידית או שמועד מותו קרוב ואין באפשרותו לצוות את עזבונו על פי אחד מסוגי הצוואה המפורטים בחוק, כמו במקרה של חולה במחלה קשה הנמצא בבית החולים או תאונה.
עקרון יסוד בצוואה בעל פה הוא שהמוריש צריך להביע בבירור את רצונו לחלוק את רכושו, ולא להשאיר מקום לספקות. על העדים להיות אנשים בלתי מועילים, כלומר שאין להם עניין אישי בעיזבון ו/או יורשים.
היתרונות של צוואה שכיב מרע
צוואת שכיב מרע מאפשרת לאדם לבטא את רצונותיו האחרונים בצורה מהירה ויעילה. כאשר אדם נמצא בסכנת חיים, הוא עשוי לא להיות מסוגל לכתוב צוואה בכתב, ולכן הצוואה בעל פה מציעה לו פתרון גמיש. כמו כן, היא יכולה למנוע סכסוכים משפחתיים בעתיד, על ידי הבהרת הרצונות של המוריש.
במקרה וברצון המוריש להכתיב צוואת שכיב מרע עדיף להקליט בוידיאו את המוריש ואת שני העדים.
ביטול צוואה בעל פה
עם זאת, ישנם מצבים שבהם צוואה בעל פה יכולה להתבטל.
במידה והמוריש יצא מכלל סכנת מוות או שהיא אינה מיידית ובאפשרותו להכתיב צוואה אזי הצוואה בעל פה מתבטלת.
אפשרות אחרת לביטול צוואה כזו הינה על ידי המוריש עצמו, כאשר הוא מחליט לשנות את רצונותיו או להכתיב צוואה חדשה בכתב. יש לציין כי אם צוואה חדשה בכתב נכתבת, היא מבטלת אוטומטית את הצוואה בעל פהוינתן תוקף לצוואה שבכתב.
כמו כן, אם יוכח כי המוריש לא היה במצב נפשי יציב או היה חסר היכולת המנטלית לצוואת בעת מתן הצוואה שבעל פה, הצוואה תיחשב לבטלה.
התנגדות לצוואת שכיב מרע
במקרים רבים, צוואות שכיב מרע עשויות להיתקל בהתנגדות מצד בני משפחה או צדדים אחרים. התנגדות זו יכולה להיות על רקע טענות לגבי מצב בריאותו של המוריש בזמן הצוואה, או שמא טוענים כי המוריש לא הבהיר את רצונו בצורה מספקת. במקרים אלו, על העדים להעיד על מה שראוהו, על הנסיבות, על מה שנאמר ולהציג צילומים וכו' כדי לתמוך בתוקף הצוואה.
המורכבויות המשפטיות
למרות היתרונות של צוואה בעל פה, יש להבין כי מדובר בתחום מורכב משפטית. הרגולציות לגבי צוואות שכיב מרע משתנות ממדינה למדינה, ולעיתים יש צורך להיעזר בעורך דין המתמחה בדיני ירושה על מנת להבטיח שהצוואה תיכנס לתוקף ולא תיתקל במכשולים משפטיים.
המסקנה
צוואת שכיב מרע היא כלי בעל ערך המאפשר לאנשים להביע את רצונם האחרון במצבים קשים ודחופים. עם זאת, יש להבין את הסיכונים והמורכבויות המשפטיות הכרוכות בה, כמו גם את האפשרויות לביטולה. השקעה בליווי משפטי ובדיקת התנאים הנדרשים לצוואות מסוג זה עשויה לחסוך סכסוכים עתידיים ולוודא שהרצונות של המוריש יכובדו.
בסופו של דבר, יש לזכור שצוואה היא לא רק מסמך משפטי, אלא גם אמצעי לביטוי אישי של רצון והבעת כוונות, דבר שיכול להקל על בני המשפחה בעתיד.